5 dôležitých faktorov pri výbere pádla na kajak alebo kanoe

Pri trávení času na vode okrem samotnej lodi má na tvoj výkon na vode najväčší vplyv tvoje pádlo. Už aj pri kratších splavoch urobíš tisíce záberov, takže správne zvolené pádlo ti môže uľahčiť a spríjemniť čas strávený na vode. Najdôležitejším faktorom pri výbere je druh aktivity pri ktorom pádlo použiješ - material, tvar a dĺžka, ergonómia, príslušenstvo k pádlu a v neposlednom rade cena. 

Druh vodnej aktivity, na ktorý budeš pádlo používať

Na jednotlivé vodné športy používame rôzne pádla. Existujú rozdielne pádla na kajak, kanoe, paddleboard, kajakfishing alebo aj dračie lode. My sa dnes pozrieme na kajak a kanoe pádla.  

Hlavným, už na prvý pohľad jednoznačným rozdielom medzi dvoma druhmi pádiel je, že kanoe pádlo má len jeden list a pádlo na kajak málisty na oboch stranách. Kajakárske pádla podľa športu delíme na dve hlavné kategórie:

  • kratšie pádla na divokú vodu
  • a dlhšie na turistiku alebo morský kajak.

Aj keď sú kajakárske a kanoistické veľmi rozličné ale pri výbere oboch typov berieme do úvahy podobné parametre. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.

Zvol si správny materiál

Rôzne materiáli listu sa líšia v tom, ako efektívne prenášajú energiu tvojho záberu.

Plastové listy sú ideálne pre začínajúcich alebo rekreačných vodákov, ktorý potrebujú nezničiteľné pádlo. Sú cenovo výhodné, odolné voči mechanickému poškodeniu. Ich nevýhodou je však, že sú relatívne ťažké a flexibilné (môžu sa ohýbať). Často sa preto pridávajú iné materiáli na vystuženie (napr. uhlík), ktoré môžu priniesť mierny nárast výkonu. 

Listy zo sklených vlákien patria medzi najpopulárnejšie, patria do strednej cenovej kategorie, majú dobrý pomer výkonu a odolnosti. Sú ľahšie a tuhšie ako plast. Pre lepšiu odolnosť voči mechanickému poškodenie sa často pridávajú kovové alebo iné výstuhy na koniec listu.

Listy z uhlíkových vlákien (karbonové) sú skutočne ultraľahké a majú vynikajúci prenos energie pri každom ťahu. Nevýhoda je ich vysoká cena. Podobne ako pri sklolaminátových listoch, často sa používajú rôzne materiáli na spevnenie ako napríklad aramid (kevlar).

Čo sa týka výberu žrde, hliník (dural) je odolný materiál šetrný k peňaženke. Najčastejšie má gumený povlak pre lepší úchyt na častiach alebo na celej žrdi. Nevýhoda je jeho vyššia váha.

Sklolaminátové žrde sú ľahké a odolné, oproti hliníku sú teplejšie na dotyk čo oceníš hlavne pri pádlovaní v chladnejších podmienkach. Sklolaminát je ideálna voľba pre väčšinu vodákov s dobrým pomerom ceny a výkonu.

Karbonová žrď je najľahšia ale aj najtvrdšia zo všetkých. Ideálna, ak vyhľadávaš tú najľahšiu a najvýkonnejšiu možnosť. 

Karbon-kevlarová (carbon-aramid) žrď je spevnená verzia karbonovej žrdi. Kevlarové (aramidové) časti slúžia na zvýšenie odolnosti proti mechanickému poškodeniu na najviac namáhaných miestach. 

Urči si správne tvar a veľkosť pádla

V tvare kanoistických pádiel je relatívne malý rozdiel, majú podobnou veľkosťou listu, o niečo väčšie listy majú pádla pre guidov v rafte. 

Väčšina kajakárskych listov má v súčasnosti asymetrický tvar teda jedna strana je kratšia ako druhá, to napomáha k efektívnejšiemu pádlovaniu keďže plocha lista je pod vodou rozložená rovnomernejšie. Širšie listy sú vhodné na silné a rýchle zábery, teda skôr vhodné na divokú vodu. Užšie dlhé listy sú naopak výborné pri dlhom celodennom pádlovaní keďže efektívne šetria tvojou energiou.

Dôležité pri výbere pádla je správne určenie dĺžky. Kanoistické pádlo je výrazne kratšie. Pri správnej dĺžke by malo siahať približne po bradu, pri raftingovom pádle po nos. Pri určení dĺžky kajakárske pádla musíš zohľadniť, či sa jedná o pádlo na divokú vodu alebo turistiku. Jeden z dobrých spôsobov určenie dĺžky pádla je, že pádlo zdvihneš nad hlavu tak, aby lakte zvierali 90° uhol. Dĺžku pádla následne zvolíš podľa dĺžky listu od ruky: 

  • 10–15 cm pre divokú vodu
  • 15–20 a viac na turistiku a seakayak

Príslušenstvo a ergonómia, ktorá ti bude najviac vyhovovať

Ďalšia dôležitá otázka je ergonómia pádla a rôzne drobnosti týkajúce sa jej. Pri kajakárskych pádlach je dôležitým faktorom uhol pootočenia listu a ovalita. Uhol pootočenia listu je uhol, o ktorý sú dva listy vzájomne natočené. Správne zvolený uhol ti výrazne zlepší komfort a efektivitu pri pádlovaní. 

Najtypickejší je 60° a pri divokovodných pádlach 45° uhol ale každý máme vlastné preferencie, preto je dobré, ak si ich vyskúšaš. Uhol môže byť pevne daný, napr. pri jednodielnych pádlach, alebo nastaviteľný pri niektorých viacdielnych pádlach. 

Pri viacdielnych pádlach je preto aj dôležité ak si dobre zvážiš, akú spojku si vyberieš. Najpopulárnejšie a najuniverzálnejšie sú takzvané variospojky, kde si vieš nastaviť aj uhol aj dlžky pádla v rozmedzí 10 cm pri väčšine výrobcov. Často používané sú aj klasické spojky pri ktorých sa používa zatláčací kovový štuplík.

Dôležitým parametrom je aj ovalita pádla. Ovalita jemné sploštenie žrde pre komfortnejšie držanie tvojou dominantnou rukou, ktorou otáčaš pádlo pri záberoch. Môžeš si vybrať ľavú, pravú alebo obojstrannú ovalitu.

Vyber si pre teba ideálny pomer ceny a kvality

Kajakárske pádlo nájdete aj za 50 eur, ale aj za 600 eur, preto rozhodovanie môže byť niekedy dosť ťažké. Lacnejšie pádlo neznamená, že je menej kvalitné, jednoducho len rôzne materiáli majú rôzne ceny a vo svete pádiel platí,  že čím je pádlo ľahšie tým viac si zaň priplatíme a pri karbonových pádla sa už každý gram počíta. 

Keď ale si nepotrpíš na tom, aby tvoje pádlo bolo ľahké ako pierko, tak aj tie lacnejšie varianty ti poslúžia dobre a splnia všetko čo od pádla očakávaš. Dobre zvolené pádlo je investícia, nekupujeme ho na rok, ale na dlhšie obdobie a pri správnom zaobchádzaní nám môže slúžiť dlhé roky a aj desaťročia.

Pri výbere pádla je asi najdôležitejšie zvážiť, kde a ako budeme pádlo používať a podľa toho si zvoliť správny typ a materiál pádla. Na trhu je veľké množstvo pádiel a každý si určite nájde to, čo jemu vyhovuje najviac. 

Dúfáme, že sme ti uľahčili výber pádla, ak by si naďalej nebol istý s výberom, zastav sa u nás na predajni, radi ti poradíme.